Jadłospis tygodniowy

Dzień Śniadanie Obiad Podwieczorek
1
czerwca
poniedziałek

Kasza manna na mleku (mleko, pszenica) – żłobek i przedszkole
Pieczywo mieszane z sałatą, wędliną drobiową, pomidorem lub ogórkiem małosolnym (mąka wielozbożowa, pszenna, razowa, masło)
Owoce

Potrawka z kurczaka z groszkiem zielonym (mąka pszenna, śmietana)
Ryż na sypko
Surówka z młodej kapusty z marchwią i koprem, skropiona oliwą z oliwek
Kompot z owoców mieszanych


Rosół z makaronem (seler, makaron)
Pizza z serem żółtym i ketchupem – wyrób własny (drożdże, mąka pszenna, ser żółty)
Herbata z cytryną

2
czerwca
wtorek

Płatki kukurydziane na mleku (mleko, płatki mogą zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych i innych) – żłobek i przedszkole
Pieczywo mieszane z pasztetem domowym /wyrób własny/ i ogórkiem kiszonym (mąka pszenna, razowa, masło)
Owoce


Jajko sadzone (jaja)
Mizeria ze świeżych ogórków ze śmietaną (śmietana)
Ziemniaki z koperkiem
Kompot wieloowocowy


Krupnik z perłowej kaszy jęczmiennej (seler)
Makaron z truskawkami (makaron)
Herbata owocowa

3
czerwca
środa

Zacierka na mleku (mleko, pszenica) – żłobek i przedszkole
Rogal maślany z dżemem truskawkowym (mąka pszenna, masło)
Owoce


Kotlet mielony drobiowy z soczewicą (jaja, buła tarta)
Surówka z buraczków czerwonych
Ziemniaki z koperkiem
Herbata z naparem z mięty


Zupa grochowa z dodatkiem majeranku (seler)
Kanapka warzywna z pomidorem i ogórkiem zielonym (mąka pszenna, razowa, masło)
Herbata malinowa z żurawiną

4
czerwca
czwartek

Płatki ryżowe na mleku (mleko) – żłobek i przedszkole
Pieczywo mieszane z pastą z makreli posypane zieloną natką pietruszki (mąka pszenna, wielozbożowa, razowa, masło, ryba, ser biały)
Owoce


Pulpet drobiowy w sosie pomidorowym (mąka pszenna)
Kasza jaglana na sypko
Sałata ze śmietaną (śmietana)
Kompot wieloowocowy


Zupa jarzynowa z groszkiem zielonym (seler)
Koktajl na bazie jogurtu z bananem i truskawką – wyrób własny (jogurt naturalny, mleko)

5
czerwca
piątek

Musli na mleku brzoskwiniami (mleko, musli) – żłobek i przedszkole
Pieczywo mieszane z pastą z ciecierzycy z pomidorami suszonymi, pestkami dyni z ogórkiem zielonym (mąka pszenna, wielozbożowa, razowa, masło)
Marchew do rączki


Naleśniki z serkiem waniliowym (mąka pszenna, mleko, jaja, serek)
Sos truskawkowy ze śmietaną (śmietana)
Tarte jabłko z cynamonem
Herbata z cytryną


Kapuśniaczek z młodej kapusty (seler)
Arbuz

królik zaprasza na obiadki

 

WAŻNE !!!

  • Informujemy Państwa, że jadłospis planowany jest na dwa tygodnie, w związku z tym może on czasami ulec zmianie ze względu na czynniki zewnętrzne np. niedostępność danego produktu.

 

  • Informujemy Państwa, że producent pieczywa, który dostarcza nam chleb, bułki, rogale itp. zastrzega, że wszystkie wypiekane przez niego produkty ,,mogą zawierać śladowe ilości jaj i produktów pochodnych, mleka i produktów pochodnych, sezamu, soi, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, arachidowych, ziemnych lub pistacji”.

 

  • W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

W naszym jadłospisie są one wskazane ,,pogrubionym” drukiem tj.

  • Mleko i produkty pochodne,
  • Zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies,
  • Jaja i produkty pochodne,
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, włoskie, pekan, macadamia,
  • Seler i produkty pochodne,
  • Gorczyca i produkty pochodne.