Jadłospis tygodniowy

Dzień Śniadanie Obiad Podwieczorek
10
sierpnia
poniedziałek

Owsianka z siemieniem lnianym na mleku (mleko)
– żłobek i przedszkole
Rogal maślany z dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi (mąka pszenna, masło)
Herbata
Owoc

 


Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów z bazylią i parmezanem (makaron)
Kompot z owoców sezonowych

 


Krupnik z perłowej kaszy jęczmiennej (seler)
Muffinki z czarną porzeczką
– wypiek własny (mąka pszenna, masło, mleko, jaja)
Herbata z naparem z mięty

 

11
sierpnia
wtorek

Kasza manna na mleku z wiórkami kokosowymi (mleko, pszenica) – żłobek i przedszkole
Pieczywo mieszane z pastą z ciecierzycy i pestek dyni, pomidor
– wyrób własny (mąka pszenna, żytnia, wielozbożowa, masło), herbata
Owoc

 


Kotlet panierowany drobiowy (mąka pszenna, jaja)
Mizeria ze śmietaną (śmietana)
Ziemniaki z koprem
Herbata z naparem ze świeżej mięty

 


Kapuśniaczek z młodej kapusty (seler)
Sałatka owocowa
Herbata żurawinowa

 

12
sierpnia
środa

Zacierka na mleku (mleko, pszenica)
– żłobek i przedszkole
Pieczywo mieszane z naturalnym serkiem kanapkowym z rzodkiewką i szczypiorkiem (mąka wielozbożowa, pszenna, razowa, masło, serek), herbata
Owoc

 


Bitki wieprzowe w sosie własnym
Kasza pęczak na sypko
Ogórek małosolny
Kompot z owoców sezonowych

 


Zupa z fasolki szparagowej żółtej (seler, śmietana)
Arbuz
Herbata malina z dziką różą

 

13
sierpnia
czwartek

Owsianka z przetartymi brzoskwiniami (mleko, owies) – żłobek i przedszkole
Pieczywo mieszane z kiełbasą krakowską, pomidorem i szczypiorkiem (mąka wielozbożowa, razowa, pszenna, masło), herbata
Owoc

 


Kotlet jajeczny (jajka, bułka tarta)
Surówka z kapusty kiszonej
Kompot z owoców sezonowych

 


Zupa ogórkowa (seler, śmietana)
Gofry z dżemem truskawkowym lub cukrem pudrem (mąka pszenna, masło, jaja, mleko)
Lemoniada

 

14
sierpnia
piątek

Płatki kukurydziane na mleku (mleko, płatki mogą zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych i innych) – żłobek i przedszkole
Bułka pszenna z masłem (mąka pszenna, masło)
Parówka z szynki z ketchupem, słupek papryki czerwonej
herbata
Owoc

 


Ryba w jarzynach (dorsz czarny, jaja, bułka tarta)
Ryż paraboliczny na sypko
Herbata z rumiankiem

 


Zupa brokułowa (seler, śmietana)
Talerz warzyw – pomidor koktajlowy, marchew talarki, ogórek słupki

 

królik zaprasza na obiadki

 

WAŻNE !!!

  • Informujemy Państwa, że jadłospis planowany jest na dwa tygodnie, w związku z tym może on czasami ulec zmianie ze względu na czynniki zewnętrzne np. niedostępność danego produktu.

 

  • Informujemy Państwa, że producent pieczywa, który dostarcza nam chleb, bułki, rogale itp. zastrzega, że wszystkie wypiekane przez niego produkty ,,mogą zawierać śladowe ilości jaj i produktów pochodnych, mleka i produktów pochodnych, sezamu, soi, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, arachidowych, ziemnych lub pistacji”.

 

  • W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

W naszym jadłospisie są one wskazane ,,pogrubionym” drukiem tj.

  • Mleko i produkty pochodne,
  • Zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies,
  • Jaja i produkty pochodne,
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, włoskie, pekan, macadamia,
  • Seler i produkty pochodne,
  • Gorczyca i produkty pochodne.