Jadłospis tygodniowy

Dzień Śniadanie Obiad Podwieczorek
24
lutego
poniedziałek

Kasza manna na mleku z przetartymi brzoskwiniami (mleko, pszenica) – żłobek i przedszkole
Pieczywo mieszane z serkiem śmietankowym i szczypiorkiem (mąka pszenna, masło, razowa, wielozbożowa, serek)

Sos po bolońsku z kiełbasą krakowską parzoną, ogórkiem kiszonym, papryką kolorową, pieczarkami z przetartymi pomidorami(makaron)
Kompot z owoców mieszanych

Krupnik z kaszy jęczmiennej mazurskiej (seler)
Muffinka wytrawna z marchewką, serem żółtym i świeżą natką pietruszki (mąka pszenna, jaja, mleko, ser żółty) – wypiek własny
Herbata malina z dziką różą
25
lutego
wtorek

Płatki orkiszowe pełnoziarniste z żurawiną na mleku (mleko, orkisz) – żłobek i przedszkole
Chałka z miodem wielokwiatowym naturalnym prosto z pasieki polskiej (mąka pszenna, masło, miód)
Gruszka


Kotlet panierowany z kurczaka
(bułka tarta, jaja)
Surówka z pomidorów
Ziemniaki z koprem
Sok pomarańczowy

Zupa kalafiorowa zabielana (seler, śmietana)
Koktajl na bazie jogurtu naturalnego i owoców (jogurt, mleko) – wyrób własny
Herbata z cytryną
26
lutego
środa

Płatki ryżowe z wiórkami kokosowymi na mleku (mleko) – żłobek i przedszkole
Kolorowa kanapka z sałatą lodową, filetem z indyka, jajkiem i ogórkiem konserwowym (mąka pszenna, razowa, masło, ser żółty)
Suszone ziarna słonecznika i rodzynki
Sok warzywno owocowy


Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem (mąka pszenna) – wyrób własny
Surówka z tartej marchwi z porem z odrobiną chrzanu (śmietana)
Herbata z rumiankiem

Barszcz czerwony (seler, śmietana)
Krakers przekładany marmoladą (krakers)
27
lutego
czwartek
Kasza jaglana na mleku (mleko, pszenica) – żłobek
Kawa Inka na mleku (mleko) – przedszkole
Jajecznica ze szczypiorkiem (jaja)
Bagietka z masłem lub pieczywo razowe (mąka pszenna, razowa, masło)
Papryka kolorowa
Pomarańcza
Gulasz drobiowy z dynią (śmietana, mąka pszenna)
Kasza pęczak na sypko
Surówka z kapusty parzonej czerwonej z marchwią (majonez)
Kompot wieloowocowy
Zupa brokułowa (seler, śmietana)
Gofry dżemem truskawkowym (mąka pszenna, jaja, mleko)
Herbata z cytryną
28
lutego
piątek
Płatki owsiane z kawałkami moreli suszonych (mleko, pszenica) – żłobek i przedszkole
Pieczywo mieszane z pastą z ciecierzycy z bakłażanem i z ogórkiem kiszonym (mąka pszenna, wielozbożowa, razowa, masło)
Marchew do rączki

Ryba w jarzynach (dorsz czarny, jaja, bułka tarta, seler)
Ryż biały z razowym ryżem parabolicznym o czarnych ziarnach
Herbata z naparem z mięty

Żurek z jajkiem (seler, jajka)
Kisiel żurawinowy z tartym jabłkiem
Herbata

królik zaprasza na obiadki

 

WAŻNE !!!

  • Informujemy Państwa, że jadłospis planowany jest na dwa tygodnie, w związku z tym może on czasami ulec zmianie ze względu na czynniki zewnętrzne np. niedostępność danego produktu.

 

  • Informujemy Państwa, że producent pieczywa, który dostarcza nam chleb, bułki, rogale itp. zastrzega, że wszystkie wypiekane przez niego produkty ,,mogą zawierać śladowe ilości jaj i produktów pochodnych, mleka i produktów pochodnych, sezamu, soi, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, arachidowych, ziemnych lub pistacji”.

 

  • W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

W naszym jadłospisie są one wskazane ,,pogrubionym” drukiem tj.

  • Mleko i produkty pochodne,
  • Zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies,
  • Jaja i produkty pochodne,
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, włoskie, pekan, macadamia,
  • Seler i produkty pochodne,
  • Gorczyca i produkty pochodne.