Jadłospis tygodniowy

Dzień Śniadanie Obiad Podwieczorek
9
marca
poniedziałek

Płatki owsiane na mleku (mleko) – żłobek
Kakao na mleku (mleko, kakao) – przedszkole
Pieczywo mieszane z filetem drobiowym z indyka z rzodkiewką i szczypiorkiem (mąka pszenna, razowa, masło), Herbata
Jabłko

Pieczeń rzymska (jaja, mąka pszenna)
Kasza jaglana na sypko
Surówka z tartej marchwi z ananasem (śmietanka)
Sok pomarańczowy

Zupa szczawiowa z jajkiem (seler, jajka, śmietana)
Serek waniliowy Danio
Herbata
10
marca
wtorek

Płatki jęczmienne pełnoziarniste na mleku (mleko, jęczmień) – żłobek i przedszkole
Rogal maślany z dżemem truskawkowym (mąka pszenna, masło), herbata
Suszone ziarna słonecznika i morele
Sok warzywno owocowy


Kapusta kiszona zasmażana
Kopytka (mąka pszenna, jaja) – wyrób własny
Herbata z naparem z mięty


Zupa jarzynowa z groszkiem zielonym (seler, śmietana)
Banan
Herbata owocowa

11
marca
środa

Kasza manna z wiórkami kokosowymi na mleku (mleko, pszenica) – żłobek i przedszkole
Tosty zapiekane z serem żółtym i ketchupem (mąka pszenna, masło, ser żółty), pomidor – plastry
Herbata
Pomarańcza


Kotlet mielony z soczewicą czerwoną (bułka tarta, jaja)
Ziemniaki z koprem
Surówka z buraczków czerwonych
Kompot wieloowocowy


Krupnik na rosołku z kaszy jęczmiennej wiejskiej z zieleniną (seler)
Makaron z truskawkami (makaron, jogurt naturalny)
Herbata

12
marca
czwartek

Musli na mleku (mleko, musli) – żłobek i przedszkole
Pieczywo mieszane ze smalcem wegańskim (wyrób własny) i ogórkiem kiszonym (mąka razowa, wielozbożowa, pszenna), herbata
Gruszka


Gołąbki z mięsem i ryżem parabolicznym
Sos pomidorowy (mąka pszenna)
Ziemniaki z koperkiem
Kompot z owoców mieszanych

Zupa grochowa z dodatkiem majeranku (seler)
Kisiel żurawinowy
Chrupki kukurydziane
Herbata z owoców leśnych

13
marca
piątek

Zacierka na mleku (mleko, pszenica) – żłobek i przedszkole
Parówka z szynki z ketchupem
Bułka pszenna z masłem (mąka pszenna, masło)
Papryka czerwona – słupki
Herbata
Marchew do rączki


Ryba zapiekana w piecu (dorsz czarny, mąka pszenna, śmietana)
Kasza kus kus na sypko
Surówka wielowarzywna
Herbata z naparem z mięty


Barszcz ukraiński (seler, śmietana)
Krakers przekładany serkiem waniliowym (krakers, serek)
Herbata z cytryną

królik zaprasza na obiadki

 

WAŻNE !!!

  • Informujemy Państwa, że jadłospis planowany jest na dwa tygodnie, w związku z tym może on czasami ulec zmianie ze względu na czynniki zewnętrzne np. niedostępność danego produktu.

 

  • Informujemy Państwa, że producent pieczywa, który dostarcza nam chleb, bułki, rogale itp. zastrzega, że wszystkie wypiekane przez niego produkty ,,mogą zawierać śladowe ilości jaj i produktów pochodnych, mleka i produktów pochodnych, sezamu, soi, migdałów, orzechów włoskich, laskowych, arachidowych, ziemnych lub pistacji”.

 

  • W związku z załącznikiem II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r. informujemy, że w produktach wykorzystywanych w naszej kuchni znajdują się substancje mogące powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

W naszym jadłospisie są one wskazane ,,pogrubionym” drukiem tj.

  • Mleko i produkty pochodne,
  • Zboża zawierające gluten tj. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies,
  • Jaja i produkty pochodne,
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowca, włoskie, pekan, macadamia,
  • Seler i produkty pochodne,
  • Gorczyca i produkty pochodne.